KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

Oaza u gradu koji nikad ne spava – Central park

Ako u vama kuca srce hipika, stavite cvet u kosu i kupite kartu za San Francisko
May 29, 2019
Dobrodošli u Majami (Bič)
July 1, 2019
Show all

Nije neuobičajeno da svetske metropole imaju parkove na svojoj teritoriji. Obično je par parkova raspoređeno strateški, po celom gradu, omogućavajući stanovnicima mesta za odmor i rekreaciju. Neretko se u tim parkovima nađe i poneki spomenik ili fontana, kao fokus.

Čini se neuobičajenim da jedan grad poput Njujorka – grad u kom cena kirije za stanove ispod 20 kvadrata dostiže par hiljada dolara, ima park koji zauzima ogromnu površinu u centralnom delu Menhetna. Central park je dug približno 4 kilometra, a širok nepun kilometar. Pravougaonog je oblika i trenutno ima dvadesetak ulaza. Svaki od ulaza nosi ime nekog poznatog Njujorčanina, koji je na neki način doprineo razvoju grada. Central park je grubo podeljen u tri dela, a većina parka je opasana kamenim zidom.

U zavisnosti od ličnih preferencija, ali i delova parka, obilazak možete obaviti peške, ili možete iznajmiti bicikl. Za romantičnu vožnju – tu su i kočije. Nezavisno od godišnjeg doba, Central park je pun turista, i predstavlja jednu od njujorških najposećenijih i najpoznatijih destinacija. Pored jezera, klizališta, i ogromnih travnatih površina na kojima nastaju fenomenalne fotografije sa oblakoderima u pozadini, ovaj park sadrži nekoliko važnih atrakcija koje su, same po sebi, dovoljno interesantne kao cilj posete.

Ljubitelje muzike će obradovati činjenica da se ovde nalazi živi spomenik Džonu Lenonu. Pored Lenonove umetničke karijere, slavni muzičar je poznat i po svom idealizmu i duhovnosti. Njemu u čast urađen je mozaik inspirisan pesmom „Imagine“. Mozaik je okružen klupama i baštom i ovaj deo predstavlja miran i tih deo parka, kao stvoren za meditaciju.

Još jedan evropski deo parka je minijaturni zamak Belvedere, sagrađen 1869. godine. Pošto se nalazi na jednoj od najviših tačaka u parku, savršeno mu pristaje ime – prevod s italijanskog je lep pogled. Pored činjenice da pruža takav pogled, sam zamak je bajkovit – kamene staze i zidine, tornjevi, spiralno stepenište. Okolina zamka je bogata zelenilom i jezercetom (Turtle pond), koje je dom kornjačama, vilinskim konjicima, ribama, žabama i raznim vrstama ptica. Ukoliko želite da se udaljite od gužve i buke, obod ovog jezerceta je pravo mesto za vas.

Za raznozvrsniju faunu, možete posetiti i zoološki vrt.

Da su Njujorčani naklonjeni prirodi i umetnosti, pokazaće vam i Šekspir bašta. U njoj se nalaze biljke, uglavnom cveće, pominjane u Šekspirovim delima. Da bi uživanje bilo potpunije, bašta je ispunjena plaketama sa citatima koje sadrže imena biljaka.

Jedna od najznačajnijih znamenitosti koja je locirana u Central parku, je svakako Muzej umetnosti Metropoliten ili, kolokvijalno, Met. U pitanju je najveći muzej umetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i nalazi se na listi najposećenijih muzeja ovog tipa na svetu. U njemu se nalaze umetnička dela i artefakti i iz perioda od pre par hiljada godina. Pored impresivne kolekcije sa svih kontinenata i iz svih razdoblja, ovaj muzej je poznat i po događaju koji se održava jednom godišnje – u pitanju je Met Gala. Ova manifestacija se održava jednom godišnje i predstavlja šansu za ispoljavanje kreativnosti, ali i isticanje glamura. Iako je događaj dobrotvornog karaktera, sa ciljem prikupljanja novca za kostimsko odeljenje muzeja, pažnju privlači ekstravangancija gostiju.

Pored činjenice da je park pun raznovrsnih sadržaja za odrasle, ni deca nisu zapostavljena. Jedna od najupečatljivijih skulptura je Alisa u zemlji čuda. Prilaz skulpturi je dozvoljen, a mlađima je interesantna i zbog mogućnosti penjanja. Ukoliko su mališani više raspoloženi za aktivniju zabavu, tu je i poznata vrteška. Vrteška je, provereno, interesantna i malo starijim posetiocima.

Ako se umorite , odmor možete potražiti na jednoj od velikog broja klupa, ili se možete okrepiti u nekom od restorana i kafića. Dok se odmarate, budite sigurni da ćete ugledati bar nekog kako vozi bicikl ili džogira, jer se ovaj park nalazi visoko na listi mesta za rekreativne aktivnosti u gradu.

Ukoliko se odlučite za posetu tokom zimskog perioda, nemojte propustiti Volman klizalište. U pitanju je jedno od najlepših klizališta na svetu. Verujemo da ćete ga prepoznati iz scena brojnih holivudskih filmova.

Nebrojano scena je snimano u ovom parku – od sudbinskih susreta srodnih duša, do patnji i nezgoda glavnih junaka.

Pored posete privlačnih znamenitosti, predlažemo da deo vremena posvetite istraživanju – moguće je da ćete sami pronaći svoj omiljeni kutak.

Verujemo da ćete posetu ovom parku zapamtiti, ali ukoliko želite i neku konkretniju uspomenu možete je nabaviti u nekoj od suvenirnica.

Iako živimo brzo i trudimo se da i od odmora izvučemo najviše što možemo, preporučujemo da sednete na neku od klupa i udahnete punim plućima. Bar na trenutak ćete zaboraviti da ste u jednom od najživljih gradova sveta. Spoznaja zašto je ovo jedna od najpoznatijih svetskih turističkih destinacija će vam sama doći. Možda se usput rodi i želja za ponovni obilazak ovog zelenog dragulja.

Comments are closed.