KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

Memfis grad čijim venama teku soul, bluz i neizbežni rokenrol

Dobrodošli u Majami (Bič)
July 1, 2019
Dragulj zapadne obale – Los Anđeles
July 22, 2019
Show all

Memfis je grad na obali tmurnog Misisipija, grad bogate i, pre svega, zanimljive istorije. Najveći je grad u državi Tenesi. U poređenju sa ostalim američkim metropolama možda zaostaje kada su u pitanju veličina i broj stanovnika, ali nikako ne zaostaje kada su u pitanju znamenitosti koje bi posetiocima mogle biti interesantne.

Iako se zvanično nalazi u državi Tenesi, deo grada – zapadni Memfis je u Arkanzasu. Oba dela spaja jedan od najdužih pešačkih mostova. Pored činjenice da možete biti čas u jednoj, čas u drugoj državi, preći preko čuvenog Misisipija je podvig za sebe. Iako prelazak sam po sebi nije težak, pogled u mutnu i moćnu reku vam može pružiti osećaje divljenja i razumevanja teških sudbina ovog kraja.

Grad možete obići peške ili prevoznim sredstvom po volji, a za posebnu turu gradom tu su rokabili automobili. Ovi automobili su iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i očuvani su do te mere, da možete pomisliti da u Memfisu postoji vremeplov. Pored prelepog retro automobila na usluzi je i vozač koji je istovremeno i vaš vodič. Prvo birate željenu turu i obilazak može da počne.

Jedna od svetski najpoznatijih i najposećenijih znamenitosti Memfisa je Grejslend. U pitanju je imanje na kojem je boravio i stvarao muzički genije Elvis Prisli. Iako kralja rokenrola više nema, Grejslend vam pruža mogućnost upoznavanja sa kraljevim životom i karijerom. Tokom obilaska ove velelepne vile, upoznaćete se sa prostorom u kom se rađala Elvisova inspiracija i vanvremenski hitovi. Da li je prisutan duh genija, procenićete sami.

Međutim, nije jedino rokenrol bio popularan u Memfisu. Ovaj grad je pravi raj za ljubitelje muzike. Pored San studija u kom su pesme snimali pomenuti Elvis, BB King i Džoni Keš, tu je i muzej američkog soula - Staks. Staks je prvobitno bio izdavačka kuća koja se fokusirala na soul, bluz, i fank, i kao takva je odigrala izuzetno značajnu ulogu u muzičkoj istoriji, naročito južnjačkoj muzičkoj istoriji. Između ostalih i Otis Reding se proslavio zahvaljujući Staksu, dok bluzeri sigurno već znaju da je BB King karijeru započeo baš u Memfisu. Dodatnu, prljavu, dozu bluza možete dobiti u Bil ulici, najpoznatijoj ulici ovog grada. Čak i par decenija kasnije, ova ulica je bogata klubovima u kojima se svira i sluša bluz. Pored živih svirki, ulica je puna motorcikala koji defiluju. Muzika i motorcikli, zajedno sa neonskim znakovima koji je obasjavaju, čine Bil ulicu jednom od najživopisnijih u gradu.

Pored bluza i Elvisa, Memfis je poznat i po jednom od najboljih roštilja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ako ste ljubitelj istorije, političkih nauka ili socijalnog aktivizma, neizostavna stavka na vašoj listi mesta koje je neophodno obići u Memfisu je Nacionalni muzej građanskih prava. Ovaj muzej obuhvata period od približno 500 godina borbe za slobodu. Ironično, u Memfisu je 1968. ubijen jedan od najvećih boraca za građanska prava, čovek koji je propagirao nenasilje i jednakost – Martin Luter King.

Kada je u pitanju smeštaj, možete odsesti u Pibodi hotelu. Prvobitni hotel datira još iz 1869. godine. Popularnost hotela dovela je do potrebe za proširenjem. Parcela je nađena i 1925. godine je osvanuo nov hotel, na mestu na kom se nalazi i danas. Često se organizuju zabave na krovu, s kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad, uključujući i Misisipi. Na krovu hotela se nalazi i nešto što ne biste očekivali – palata za patke. Dobro ste pročitali, Pibodi hotel je čuven i po svojim patkama. Patke su unešene u hotel i ostavljene u hotelskoj fontani kao deo šale, ali su privukle posetioce i od tog dana postale i ostale jedan od simbola hotela. Možete prisustvovati i maršu pataka kroz lobi. Pored živih, hotel je prepun i figurica i prikaza pataka na najrazličitijim mestima.

Pogled na grad koji oduzima dah vam može pružiti i Memfis Piramida. Na trenutak vas može iznenaditi činjenica što je piramida prisutna u Memfisu, ali američki grad je dobio ime po istoimenom egipatskom gradu. Primarna svrha ove građevine bila je da posluži kao sportska dvorana. U godinama koje su sledile sve su se manje održavali sportski događaji i sad je u pitanju ogroman šoping centar, sa hotelima restoranima i delovima građevine koji su posvećeni raznim aktivnostima – npr. streljaštvu.

Nije samo muzika kao forma umetnosti zastupljena u Memfisu. Da biste došli u dodir sa raznim umetničkim instalacijama, uputite se ka Overton trgu. Tamo možete učestvovati u jednoj od umetničkih tura ili trg možete obilaziti samostalno.

Dok bolom ispunjeni glasovi starih bluzera ispunjavaju ulice ovog grada, podsećajući na njegovu istoriju, osvrnite se oko sebe i postaće vam jasno zašto je Memfis stecište turista sa svih strana sveta. Pored znamenitosti koje okupljaju na hiljade posetilaca godišnje, u njemu možete pronaći inspiraciju, utehu i nova saznanja koja će obogatiti vaš duh.

Comments are closed.