KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

Diznilend – raj za male i velike sanjare

Dragulj zapadne obale – Los Anđeles
July 22, 2019
Show all

Sigurno ste tokom detinjstva pogledali bar jedan crtani film za koji je odgovorna Volt Dizni produkcija. Više desetina remek-dela je obeležilo detinjstva mališana širom sveta. Pored svoje plodonosne kreativnosti, uz pomoć koje je stvarao i širio radost, Volt Dizni je želeo da na još jedan način ugodi obožavaocima svojih dela. Polovinom prošlog veka je, pod njegovim okriljem, napravljen prvi Dizni tematski park. Otvoren je u gradu Anahajm u Kaliforniji.

Danas, pored ovog parka, ostale Dizni parkove možete pronaći u Parizu, Tokiju, Hong Kongu i Šangaju. Ovi parkovi su deo rizortova. Kad su u pitanju Sjedinjene Američke Države, na njihovoj teritoriji se nalaze još dva Dizni rizorta – jedan na Floridi i jedan na Havajima. Iako su svi parkovi tematske prirode, i iako je za sve njih odgovorna Dizni korporacija, ne nose isti naziv. Ova činjenica može istovremeno i zbuniti posetioce, ali im i olakšati samo razlikovanje parkova i rizortova u kojima se nalaze.

Pored toga što ne dele ime, Dizni parkovi ne sadrže ni identične atrakcije. Postoji par preklapanja, ali ukoliko posetite jedan Dizni park, ne brinite se, možete posetiti i ostale i u svakom od njih iskusiti nešto novo.

Dizni rizort u Anahajmu je poznatiji samo kao Diznilend. Od njegovog otvaranja, 17. jula 1955. godine pa do danas, ovaj rizort je posetilo preko 750 miliona ljudi. Ukoliko želite da izbegnete gužvu birajte radne dane, zaobiđite praznike i, ako je to moguće, izbegavajte posetu Diznilendu tokom letnjih meseci. Međutim, imajte na umu, neke od atrakcija nisu otvorene vikendom, tako da je preporučeno detaljno informisanje pre same posete. Iako je udaljen 40 kilometara od internacionalnog aerodroma u Los Anđelesu, do Diznilenda možete doći specijalnim autobusom koji će vas dovesti od aerodroma do samog parka. Specijalni autobusi voze do Diznilenda i sa aerodroma u San Dijegu, koji je malo udaljeniji od Los Anđelesa.

Dizni rizort čine tematski parkovi i Dauntaun Dizni oblast. Danas postoje dva tematska parka – Diznilend i park pod nazivom Kalifornijska avantura. Drugi park je otvoren 2001. godine i ulaz u ovaj park se nalazi odmah prekoputa ulaza u Diznilend. Međutim, ime Diznilend ljude širom sveta asocira na ceo rizort. Kalifornijska avantura se u određenoj meri razlikuje od Diznilenda – ovde ćete pored Dizni likova češće sretati i likove iz Piksar produkcije. Takođe, ovaj park radije biraju oni malo stariji jer su pojedine vožnje i atrakcije preporučljivije odraslim osobama.

Nezavisno od izbora parka, zabava je zagarantovana. Pored različitih vožnji, tu su parade, mini predstave, i likovi iz crtanih filmova koje ćete svuda sretati. Iako ćete se sigurno informisati o najpopularnijim atrakcijama, nemojte propustiti neke manje poznate čari Diznilenda.

Ukoliko posetite Diznilend na dan svog rođendana, dobićete posebnu značku koja će vam doneti VIP tretman – svaki Dizni lik koga sretnete će vam čestitati rođendan. Pored toga što je jedna od najpopularnijih atrakcija, Ukleta kuća je zanimljiva i zbog lažnog groblja kućnih ljubimaca u svom dvorištu. Ova kuća je dom za 999 duhova. Muzika, žamor, i specijalni efekti vam mogu odvlačiti pažnju, ali priča se da postoje zvuci koje ne čuje svaki posetilac. U jednoj od uličica se, navodno, čuju delovi neuobičajenih i neobičnih konverzacija, kao i zvuk zubarske bušilice. Dok se blizu železničke stanice na Nju Orleans trgu, u toaletima može čudi vudu sveštenica koja psuje i baca kletve. Nedaleko odatle možete primetiti par početnih rečenica govora Volta Diznija koji je držao na samom otvaranju, ali u formi Morzeovog koda.

U Diznilendu se možete provozati u šoljicama Ludog Šeširdžije, biti u društvu Pirata s Kariba, putovati s Petrom Panom, ili leteti s Dambom. Diznilend u Kaliforniji ima 51 atrakciju, ne računajući atrakcije Kalifornijske avanture. Možete završiti mokri do kože zbog „vodenih“ vožnji, ili vam može biti muka jer ne podnosite dobro rolerkostere. Ratovi zvezda i pohodi Indijane Džonsa vam takođe mogu ispuniti vreme. Vi birate svoj način zabave, a Diznilend ima ponešto za svakog.

Kada se umorite obilazeći najpoznatije atrakcije, Dauntaun Dizni je mesto za predah i preko potreban obrok. Iako hranu možete pronaći i u samim parkovima, u ovom delu rizorta imate veći izbor po pristupačnijoj ceni. Pored hrane, ovde možete pronaći poklone, suvenire, ali i neki komad za sebe sa prepoznatljivim Dizni motivima. Ponuda obuhvata širok asortiman proizvoda koji nudi zadovoljavajući broj prodavnica. Ako su vam dosadili ukrasi za jelku, ili predmeti za svakodnevnu upotrebu, u jednoj od prodavnica možete kupiti vašu uramljenu siluetu. Možete zatražiti kombinovanje vaše siluete sa siluetom omiljenog Dizni lika ili, čak, grupni portret. Ukoliko planirate da prespavate okruženi Dizni magijom, ovde ćete pronaći smeštaj u nekom od hotela. Ova oblast je otvorena duže od oba tematska parka, tako da kupovinu možete obaviti nakon obilazaka.

Iako je inspirisan maštom, ovaj park od vas zahteva da se prepustite uživanju stvarajući čaroliju, umesto vas, i za vas. Bilo da je Diznilend godinama jedna od destinacija na vašoj listi želja, ili ste samo nekom pravili društvo, verujemo da ćete ga napustiti optimističniji po pitanju vaše lične bajke. Vreme će pokazati da li magija postoji, ipak vam je potrebno samo malo vere, poverenja i vilinske prašine.

Comments are closed.