KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

Da li je work and travel program za tebe? (Da li želiš da radiš i putuješ?)

Kako izgleda proces prijave i viziranja
November 15, 2018
Ako u vama kuca srce hipika, stavite cvet u kosu i kupite kartu za San Francisko
May 29, 2019
Show all

Iako je malo verovatno, možda vam je termin work and travel nepoznat. Ako bismo ga preveli od reči do reči dobili bismo radi i putuj. Pored savremenih, onima sa bujnijom maštom na pamet može pasti i cirkus kao jedan od najstarijih radi i putuj koncepata. Iako sa više strukture i manje zanimljivim kolegama od kolega koje se mogu sresti u nekom od putujućih cirkusa, work and travel program donosi sličnu dozu zabave i egzotike. Pred vama je odlazak u Sjedinjene Američke Države, u trajanju od 4 meseca. Koncipiran je tako da prvo par meseci radite, a nakon toga imate slobodnih mesec dana za uživanje. Tih mesec dana može zvučati kao nagrada, ali je u pitanju zaslužen i podrazumevan odmor. Možete ih provesti na jednom mestu ili obilazeći vama najzanimljivije znamenitosti.

Ovaj program vam može pomoći da pronađete sebe, ali na drugom kontinentu. Organizovan je na najefikasniji i najadekvatniji način, i za poslodavce i za vas, buduće radnike. Uz pomoć agencije birate lokaciju na kojoj biste voleli da radite, a svaka lokacija nudi određen tip poslova. Ovde vaše sposobnosti i želja za avanturom dolaze do izražaja. Na vama je da odlučite da li je dovoljan izlazak iz zone komfora sam odlazak u SAD ili biste želeli i da čistite ribu na nekom od brodova u zalivima Aljaske.

Nakon tri meseca rada sledi mesec dana spomenutog odmora. Što se tiče tog perioda, verujemo da ćete uspeti da pronađete mesto koje posetite ili avanturu koju želite da iskusite obećanoj zemlji.

Uz spominjanje termina obećana zemlja i nedovoljnu informisanost, možete biti u strahu da ste, kad stupite na američko tlo, prepušteni sami sebi. To, naravno, nije istina. Od trenutka prijave odnosno polaska iz Srbije, do trenutka povratka u Srbiju, o vama brine agencija. Imajte na umu da se od vas očekuje odgovornost i poštovanje svih zakona, pa i onih koji možda nisu ispisani na papiru.

Da biste se prijavili i učestvovali u ovom programu, neophodno je da budete student. Međutim, ovo nije i jedini uslov – potrebno je da imate manje od 28 godina i da imate aktivan status, odnosno da polažete ispite. Studenti koji su zamrzli godinu ili iz nekog drugog razloga i na neki drugi način stopirali svoje studiranje, ne mogu da se prijave. Bojazan je da će trajno (a samim tim i ilegalno) ostati u SAD. Da ne biste remetili uobičajen i, pretpostavljamo, željeni tok studija, praksa je da se work and travel program sprovodi tokom letnjih meseci.

Još jedan od neophodnih i očiglednih uslova je poznavanje engleskog jezika na konverzacijskom nivou. Bez toga je, složićete se, učešće u ovom programu besmisleno i neizvodljivo.

Smatramo da je potrebno naglasiti da dobijate (radnu) vizu, ali na ograničen vremenski period. Ovo nije program koji vam omogućava selidbu, ovo je program privremene razmene. Poslodavac dobija mlade, sposobne radnike, a mladi, sposobni radnici su plaćeni srazmerno svojim radnim obavezama i što je možda i važnije - dobijaju neprocenjivo životno iskustvo. Fer trampa, zar ne?

Za one sumnjičave – u pitanju su uobičajeni poslovi, ne izrabljivanje od jutra do mraka. Godine postojanja ovakvog načina razmene i pozitivna iskustva učesnika ovog programa govore u prilog tome.

Iako su struktura i trajanje prethodno utvrđeni verujemo da je sloboda izbora lokacije i pozicije (kao i mogućnost napredovanja) dovoljno primamljiva i za one koji mrze dosadne, jednolične poslove. Pokrivamo širok dijapazon radnih mesta koja zahtevaju različite veštine. Sigurni smo da posedujete bar neke od njih. Hteli to ili ne, dobićete jasniji uvid u svoje slabosti i snage.

Ako ste snalažljivi, vredni i puni entuzijazma, neko će ceniti vaše spretne ruke i neusiljenu predusretljivost.

Ako verujete u američki san, i smatrate da se preko okeana cene trud i zalaganje, pokušajte.

Ako ste spremni da pomerate ili ispitate svoje granice, odvažite se.

Ako želite da vidite svet i da vam svet otvori svoja vrata, prijavite se.

I za kraj – ovaj program nije besplatan, ali vam garantujemo da ćete, poštujući dogovoreno, uspeti da povratite uložen novac, steknete džeparac, obiđete planirane destinacije i vratite se kući s osmehom na licu. Puno srce, anegdote, i iskustvo pružiće vam elan i energiju za neko novo, bolje sutra, a stečene uspomene će ostati zauvek sa vama.

Comments are closed.