KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

California

CALIFORNIA

 

California (Kalifornija) je savezna država na zapadu SAD-a, proteže se uz obalu Tihog okeana i graniči se sa američkim saveznim državama Oregonom i Nevadom te meksičkom saveznom državom Baja Kalifornija na poluostrvu Donja Kalifornija.

Španac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se spominje ostrvo imena Kalifornija. Ostrvo je prepuno zlata, a nastanjuju ga prelepe Amazonke.

Kada su 1535. vojnici Ernana Kortesa stigli u Baja Kaliforniju (koja je u ono vreme obuhvatala današnjuKaliforniju,Jutu i Nevadu), mislili su da je to ostrvo i dali mu ime po Montalvovoj knjizi. Kortes je bio poznati španski konkviskador koji je osvojio teritoriju današnjeg Meksika(Astečko carstvo)i koji se isticao surovošću prema domorodačkom stanovništvu.

Kalifornija je treća po veličini država SAD-a nakon Aljaske i Teksasa. Sijera Nevada je snežni planinski koji obuhvata planinski vrh Maunt Vitni-4.421 m ,Josemitsku dolinu, poznatu po svojim vrhovima izrezbarenim lednicima, nacionalni park Sekvoja, dom džinovskih sekvoja, najvećih živih organizama i duboko slatkovodno jezero Taho, najveće jezero u državi poznato po prirodnim lepotama. Najvažnije reke su Salinas,Santa Marija i Santa Ana. Najveći gradovi su Los Andjeles, San Francisko, San Dijego, Sakramento. Kalifornija predstavlja jednu od najposećenijih destinacija za turiste širom sveta.

San Francisco

San Francisco

San Francisko (San Francisco) je grad u saveznoj državi Kaliforniji. Po broju stanovnika on je četvrti najveći grad u ovoj državi, a 13. najveći grad u Americi. Prema popisu iz 2010. ima preko 800 hiljada stanovnika. Danas je San Francisko popularna međunarodna turistička destinacija, poznata po svojoj hladnoj letnjoj magli, strmim brežuljcima, miksu viktorijanske i moderne arhitekture. Najposećenije znameniosti su Golden Gate i zatvor Alcatraz. Ovaj grad je bankarski i finansijski centar i sedište više od 30 međunarodnih finansijskih institucija.

Klima ovog grada je kontinentalna i prosečna temperatura iznosi od osam stepeni zimi do 30 stepeni leti.

San Francisco Golden Gate

Ghirardelli Chocolate Company, Downtown

www.ghirardelli.com

Ova fabrika čokolade nastala je 1852. godine i među prvima je koja je počela sa reklamiranjem i promovisanjem svojih proizvoda u Americi, a danas ima svoje prodavnice širom Amerike.

Pozicije za koje studenti mogu da apliciraju su:

Job titleHourly wageTipsHousing providedHousing cost per week
Chocolateer/stocker$14NoNo$150-$200
Retail sales/greeter$14NoNo$150-$200
Fountain/busser$14NoNo$150-$200
Cashier$14NoNo$150-$200

SAN DIEGO

(San Dijego) je grad u američkoj saveznoj državi – Kalifornija. Smešten je na krajnjem jugozapadu kontinentalnog dela Amerike. Po veličini drugi je grad u Kaliforniji, a osmi u Americi. San Dijego sa predgrađima ima oko 2,9 miliona stanovnika. Najpoznatije plaže u San Dijegu su La Jolla, Mission Beach, Pacific Beach i prelepa peskovita plaža na ostrvu Coronado.

Klima ovog grada je okarakterisana kao topla, suva leta i ne hladne zime sa najviše padavina između Decembra i Marta. U više od dvesta dana tokom cele godine temperatura prelazi 21stepen.

Ghirardelli Chocolate Company, Downtown

www.ghirardelli.com

Ova fabrika čokolade nastala je 1852. godine i među prvima je koja je počela sa reklamiranjem i promovisanjem svojih proizvoda u Americi, a dabas ima svoje prodavnice širom Amerike.

Pozicije za koje studenti mogu da apliciraju su:

Job titleHourly wageTipsHousing providedHousing cost per week
Chocolateer/stocker$12NoNo$150-$200
Retail sales/greeter$12NoNo$150-$200
Fountain/busser$12NoNo$150-$200
Cashier$12NoNo$150-$200

TAHOE CITY

(Taho Siti) je grad u saveznoj državi Kalifornija. Ovaj grad je smešten na samom jezeru po kome je i dobio ime. U gradu postoji desetine restorana, barova, sportskih radnji, banaka i između ostalog i nekoliko velikih supermarketa.

Ovu regiju odlikuju topla i suva leta sa prosečnom mesečnom temperaturom oko 20 stepeni.

Save Mart

www.savemart.com

Save Mart je lanac supermarketa koji postoji od 1952.godine, a prvi market je otvoren u Kaliforniji, gradu Modesto. Danas ovaj lanac supermarketa broji 226 radnji širom Amerike.

Job titleHourly wageTipsHousing providedHousing cost per week
Grocery clerks$10.00NoNo$100-$150
Sales$10.00NoNo$100-$150
Cashier$10.00NoNo$100-$150
Stocking$10.00NoNo$100-$150

West Shore Cafe and Inn, Lake Tahoe,California

www.westshorecafe.com

Studentima se pruža prilika da rade u oblasti prelepog Lake Tahoe-a, poslodavac asistira studentima u pronalaženju smeštaja, studenti dobijaju šansu da steknu radno iskustvo u high-end ugostiteljskom objektu i pruža mogućnost da provode slobodne dane uživajući u vožnji kajaka, plivanju, pecanju, pešačenju po planima i još mnogo šta drugo.

Job titleHourly wageTipsHousing providedOvertime
Prep cook$10.50NoYesYes
Dishwasher$10.50NoYesYes
Busser$10.50PossibleYesYes

Dužnosti zaposlenih na ovoj poziciji jesu priprema hrane i pomaganje glavnom kuvaru.