KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO?

Ako u vama kuca srce hipika, stavite cvet u kosu i kupite kartu za San Francisko

Da li je work and travel program za tebe? (Da li želiš da radiš i putuješ?)
May 23, 2019
Oaza u gradu koji nikad ne spava – Central park
June 12, 2019
Show all

Ukoliko niste raspoloženi za brz ritam Njujorka ili preplanulost Majamija, kao destinaciju možete odabrati i malo hladnije, naizgled mirnije, gradove. Iako su vam najverovatnije pali Sijetl i Čikago na pamet, pri vrhu te liste bi se mogao naći i San Francisko. Možda nije toliko poznata turistička destinacija, kao prethodno spomenuti gradovi, ali je svakako zasluženo na listi gradova ovog kontinenta, koje bi trebalo posetiti.

Ako slušate muziku šezdesetih i sedamdesetih godina, sigurno ste bar jednom pomislili na lepote ovog grada. Neke od karakterističnih i popularnih znamenitosti, su svakako stari tramvaji i viktorijanske kuće - svedoci minulih vremena i nostalgični simboli drugačije kulture življenja. Da li je tad vazduh drugačije mirisao, a koraci bili odlučniji, poletniji i u ritmu muzike, ostaje da nagađamo, ali smo sigurni da je ondašnja atmosfera bila magična.

San Francisko predstavlja spoj starog i novog, autohtonog i svetskog. Multikulturalnost ovog grada se najbolje ogleda u činjenici da je njegova Kineska četvrt među najstarijim i najpoznatijim četvrtima van azijskog kontinenta.

Velelepno zdanje Palate finih umetnosti, će vas sigurno ostaviti bez daha i podsetiti na Evropu zbog stila gradnje. Ova građevina kružnog oblika locirana je u parku koji je okružen lagunom, po čijoj površini plivaju labudovi. Pored dnevnog uživanja na suncu, uz vodu, ovde se nalazi i teatar koji, uglavnom u večernjim časovima, omogućava i uživanje u raznim kulturnim dešavanjima.

Ukoliko vam Kineska četvrt nije dovoljna za dašak Azije, možete posetiti Japansku baštu čaja u Golden Gejt parku. Uređena je u japanskom stilu sa autentičnim biljkama, jezercima i zdanjima. Pored ove bašte, park je pun atrakcija. Procena je da je za 20% veći od njujorškog Central parka. Veličina parka diktira vreme koje je potrebno za obilazak. Najbolje je da odaberete neki deo, odnosno neku od atrakcija, da se šetnja po parku ne bi pretvorila u trčanje.

Ako ste poznavalac i ljubitelj istorije, ili ste upućeni u postojanje poznatih američkih gangstera, sigurno ste čuli za Alkatraz. Danas je otvoren za posetioce. Zbog svog položaja je, kroz istoriju, bio svetionik, vojno utvrđenje i ono po čemu je najpoznatiji – zatvor. Iako je bilo pokušaja, na opštu žalost ljudi s one strane zakona, ledena voda San Francisko zaliva se postarala da ovaj zatvor bude svetski poznat, kao jedan od najsigurnijih zatvora iz kog je nemoguće pobeći.

Pored neprocenjivih remek-dela arhitekture, grad krase i remek-dela modernijih, uličnih umetnika – murali visoki par metara, ili npr. statua braon zeca (čiji je autor Džeremi Fiš). O impresivnosti ulične umetnosti najbolje govori činjenica da je za izradu jednog od murala bilo potrebno 400 boca spreja.

U San Francisku i same ulice oduzimaju dah. Pored toga što je u pitanju, na momente, vrlo brdovit grad, neke od njegovih ulica su same po sebi dovoljno interesantne kao turističko odredište. Pored opšte poznate ulice viktorijanskih kuća, tu je i Lombard ulica. U pitanju je jedna od neobičnijih znamenitosti – izuvijana je poput serpentina i nalazi se na strmom uzvišenju. Iako dopadljiva oku i objektivu, vozačima stvara muke i brzina je ograničena na 8 kilometara po času. Neke od ulica se izdvajaju i samo zahvaljujući svojim neuobičajenim imenima - kao što su ulice Radio ili Uran.

Ako ste raspoloženi za gastronomske užitke, verujemo da ćete pronaći nešto po svom ukusu – od tradicionalnih restorana, do onih manjih mesta, van centra grada, koja služe egzotične specijalitete. Četiri restorana u San Francisku imaju 3 Mišelin zvezdice. U ovom gradu možete pojesti i odrezak naziva Henri VIII, ili pitu koju peć koja može da se zagreje do 800 stepeni, ispeče za 60 sekundi. Ukoliko volite krofne, možete završiti i na zidu slave jednog od restorana – ali samo ako krofnu vrednosti nepunih 11 dolara pojedete za manje od 3 minuta.

Za noćni provod, tu su tiki barovi i bezbroj muzičkih dešavanja – od svirki do dj nastupa. Priča se da su koktel Mai Tai i irska kafa nastali baš u San Francisku. Iako ne tako homogene strukture - s viktorijanskim kućama duginih boja s jedne i oblakoderima s druge strane, San Francisko je šarmantan grad, bogate istorije. Još uvek se možete provozati nekim od starih tramvaja i odlutati u maštanju Predlažemo da ovaj grad napustite putem čuvenog, crvenog, Golden Gejt mosta, koji je često bajkovito obavijen maglom. Ne možemo da zamislimo romantičniji, i filmu sličniji, odlazak.

Comments are closed.